18 nov. 2009

Kolhydraternas K2!

Det jag tycker är svårast med LCHF kosten, så här i början, är att läsa innehållsförteckningen på de matvaror man handlar. Nu gäller detta inte så kallade “rena” varor så som kycklingfiléer, lax eller grädde, utan producerade varor som charkvaror och halvfabrikat.

Jag började med att hålla koll på kolhydraterna. Jag har i min enfald trott att detta va ganska enkelt och använt mig av 5% som ett riktvärde. Men tänk så fel jag hade! Läser man lite mer noggrant inser jag att det kanske inte va så enkelt ändå!  Siffror som figurerar är nämligen:

Max fem gram kolhydrater
brukar användas för att definiera vad som är en OK matvara, man menar "max fem gram kolhydrater per 100 gram vara" i innehållsförteckningen

Max 20 gram kolhydrater
brukar användas för att definiera vad som är ett ganska normalt antal gram kolhydrater att äta per dygn om man är "medelstrikt" och vill gå ner i vikt. Matchar ganska väl mot en kombination av "stillasittandes kvinnas energibehov" och max 5 energiprocent kolhydrater.

Max fem procent kolhydrater
Hänger ihop med de fem grammen per 100 gram vara, 5 gram av 100 är 5%. Ofta även en begreppsförvirring av procent och energiprocent

Max fem energiprocent kolhydrater
brukar anges som en övre gräns lämplig för väldigt kolhydratkänsliga och de som behöver gå ned i vikt

Ni ser det är en djungel! Procent, energiprocent och total procent! Men eftersom jag inte riktigt fattar det här själv än så tänker jag inte gå in på något mer djuplodande i det här inlägget, utan hänvisar till följande länk, där jag förövrigt hittade ovanstående sifferförvirring.

Och, när man väl börjar få kläm på kolhydraterna, så har vi det där med tillsatser och E-nummer! Men så mycket har jag lärt mig att de värsta tillsatserna (E-numren) är Glutamat.

Glutamat är en tillsats som höjer smaken i bland annat halv- och helfabrikat detta på grund av dölja att dessa hårt behandlade råvaror är ganska smaklösa! Glutamat kan även, i höga doser, störa hjärnans funktion (?) och i ännu högre doser dödar glutamat nervceller i hjärnan och ögats näthinna (hjälp!). Glutamat benämns med E (620) 621-625!

Så ni ser, det jag trodde va ganska lätt har visat sig vara ganska klurigt. Men å andra sidan, när man väl får till det så är det ju riktigt gott, så det är nog som med mycket annat, man får lära sig, läsa på och så småningom sitter det i ryggmärgen och man tänker inte äns på det!

Men om det nu fungerar för min lilla sköljkörtel det här med LCHF, så är det helt klart värt det! Jag lär mig gärna både E-nummer listan utantill och bestiger kolhydraternas K2, så länge jag slipper att äta medicin i resten av mitt liv! Så valet är trots allt ganska enkelt!

Nu ska jag bara lära mig dricka te med grädde istället för med mjölk, vilket har visat sig inte vara det lättaste!

6 kommentarer:

Träningsglädje sa...

fast jag håller fast vid mjölken ändå. te med grädde e ääääckligt. har du testat att göra äggmjölk? ska vara en klassiker (har aldrig testat själv)

Pernilla "Nilla" Svensson sa...

Nix, jag har inte testat äggmjölken... än! Men tanken är att jag ska göra det, en annan gång *s*

Susanne sa...

Jag håller mig till att räkna E% - lite krångligare men mest rättvisande!

Lilla Anna sa...

Te med grädde är ju jättegott. Jag tycker fruktte med grädde smakar som fruktkolor.
Kokosfett har ju vissa i te, men det har inte jag testat.

Kolla gärna in i min blogg där jag lägger upp lite lchf-matbilder.

Träningsglädje sa...

nillan, 2 tips: chokladmousse på vispad grädde, 1 vispat ägg + kakao med typ hallon eller blåbär! mums i massor!!! (jag har lite sötningsmedel i också) kokostoppar är en annan favorit. supermums!!

Noa sa...

Ögats näthinna ÄR nervceller ;)