25 okt. 2010

Naprapati! Varför jag går dit!

Mellan PowerPoint presentationerna som jag roar mig med ikväll roade jag mig med att gå in på bloggen och såg att Milla frågade om mina naprapatbesök jag går på! Så här följer en förklaring och vad som händer när jag besöker tyrr…. jag menar naprapaten!

Jag har nu besökt min naprapat på Naprapathögskolan 3 gånger på tre veckor (jag går alltså en gång i veckan) och vi har funnit att jag har en diskpåverkan i nedre delen av ryggen. Det sitter i ländryggen nästan precis i svanken och jag kan fysiskt känna var det om jag trycker till på precis rätt ställe eftersom det då gör fruktansvärt ont!

Men det var faktiskt inte på grund av ryggproblem jag sökte hjälp utan för att jag hade ont i rumpan, närmare bestämt i skinkan på höger sida. Där har jag en molande värk och det känns som att det hela tiden stramar i musklerna ungefär som att dom är för korta!

Jag har haft dessa problem ett ganska bra tag men tog det faktiskt för träningsvärk alternativt stelhet i musklerna och har försökt stretcha ut det själv. Jag ska villigt erkänna att jag många gånger har skrattat åt mig själv och konstaterat att jag bara har träningsvärk i höger skinka! Men efter en promenad på ca 2 timmar för några veckor sedan, fick jag så ont att jag inte kunde ställa ner foten när jag försökte gå, insåg jag att det var något annat!

Just nu får jag så kallad Manuell behandling vilken mycket går ut på att “dra ut” musklerna vilket görs precis som det låter, min naprapat bokstavligt talat drar i mitt högerben. Jag försöker även hitta och öva upp mina små muskler som sitter längst ryggraden för att få stöd. Just nu måste jag både ta i (dra in magen) och koncentrera mig för att hitta dom,  men så småningom skall jag spänna dessa muskler utan att reflektera över det. Musklerna skall hjälpa till när jag tex skall lyfta handen. Jag har således lite att jobba med!

Man kan tycka detta låter lite  konstigt eftersom jag tycker mig ha ganska starka ryggmuskler. Men det är de stora musklerna det, de små, tja det verkar vara ganska avsomnade vilket jag nu alltså ska ändra på! Framöver måste jag även stärka upp mina magmuskler, för att få en så stark “korsett” det bara är möjligt! Allt för att hjälpa ryggen och diskarna!

Jag får också öva upp mina nervbanor i höger sida med hjälp av övningar jag gör hemma samt att jag har återupplivat min pilatesboll på jobbet som jag sitter på ungefär halva dagarna!

Har jag lite tur under behandlingarna får jag även massage på vänster skinka, allt  för att få hjälp att slappna av istället för att spänna då jag försöker kompensera för det onda!

Så, har det då hjälpt? Nja, just nu har jag ruskigt ont i ryggen och molvärken ligger som en matta kring skinkan och strålar ut mot knät. Men, jag har stunder då jag faktiskt inte känner någonting och jag hoppas självklart att dessa stunder skall bli fler och fler!

Förutom mina rehabövningar får jag träna som vanligt för naprapaten, så länge det inte gör ont och så länge jag är noga med att dra in magen som stöd för ryggen. Så fort stödet släpper eller det gör ont skall jag låta bli! Däremot skall jag inte gå ut och gå än. Visst, gå till bussen och vardags gående funkar,men några powerwalks eller långa söndagspromenader är än så länge förbjuden frukt!

1 kommentar:

Naprapat Fredrikstad sa...

Morsomt (kul) å lese bloggen din! Høres ut som du er i gode hender hos naprapaten på NPH - lykke til videre med ryggen!